Równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: ares41 »

Rozwiązać równanie:
\(\displaystyle{ \cos{\left( \frac{2\pi}{x} \right)}+ \frac{1}{2}x^2=2x-3}\)
Rozwiązałem to równianie, ale moja metoda wydaje mi się zbyt długa, dlatego mam nadzieję że istnieje szybsze rozwiązanie tego równania.
aalmond
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2911
Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: aalmond »

Znajdź wierzchołek paraboli.
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: ares41 »

No tak, a ja kombinowałem z podstawieniami i równaniami z parametrem ( wynik wyszedł oczywiście ten sam ).......
Dzięki.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: piasek101 »

Obadaj jeszcze tu :
174596.htm
ODPOWIEDZ