Narysuj wykres funkcji
\(\displaystyle{ p(x)= \frac{1}{2} \left| 2sinx-1\right|}\)
Narysowałabym gdyby nie to \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) przed modułem, bo inaczej najpierw 2sinx, przesunięcie o wektor, zrobić z tego moduł i by było
Narysuj wykres funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 436
- Rejestracja: 19 lut 2011, o 10:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
-
- Użytkownik
- Posty: 569
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 18:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BK
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 40 razy
Narysuj wykres funkcji
a teraz wykres stanie sie 2 razy niższy:P to znaczy jak narysujesz to co napisalas to kazda wartosc podziel przez 2:)
II sposób:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} | 2sinx-1|=| \frac{1}{2} \cdot (2sinx-1)|=|sinx- \frac{1}{2} |}\)
II sposób:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} | 2sinx-1|=| \frac{1}{2} \cdot (2sinx-1)|=|sinx- \frac{1}{2} |}\)
- janka
- Użytkownik
- Posty: 369
- Rejestracja: 28 lut 2011, o 00:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kluczbork
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 79 razy
Narysuj wykres funkcji
Otrzymany wykres "ściskasz" względem osi Ox, czyli zmniejszaqsz wartości dwukrotnie.
Wykres y=2sinx rysowałaś zwiększając wartości y=sinx dwukrotnie ,teraz odwrotnie -zmniejszasz dwa razy otrzymane wartości .
Wykres y=2sinx rysowałaś zwiększając wartości y=sinx dwukrotnie ,teraz odwrotnie -zmniejszasz dwa razy otrzymane wartości .