Wyznaczenie sinusa kąta
-
- Użytkownik
- Posty: 245
- Rejestracja: 9 wrz 2010, o 21:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krakow
- Podziękował: 133 razy
- Pomógł: 1 raz
Wyznaczenie sinusa kąta
Dany jest:
\(\displaystyle{ \cos( \alpha - 30^\circ )=\frac{-3}{4}}\)
oblicz:
\(\displaystyle{ \sin \alpha}\) tego kąta
(miara kąta to "30" podana w stopniach, tylko nie wiem jak to napisać w LaTeXu)
Proszę o jakieś wskazówki?
\(\displaystyle{ \cos( \alpha - 30^\circ )=\frac{-3}{4}}\)
oblicz:
\(\displaystyle{ \sin \alpha}\) tego kąta
(miara kąta to "30" podana w stopniach, tylko nie wiem jak to napisać w LaTeXu)
Proszę o jakieś wskazówki?
Ostatnio zmieniony 2 cze 2011, o 20:51 przez Althorion, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol stopni - "^\{circ}". I w "LaTeXu", nie w LaTeXie - to "X" na końcu to nie jest "iks", tylko grecka litera "chi".
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol stopni - "^\{circ}". I w "LaTeXu", nie w LaTeXie - to "X" na końcu to nie jest "iks", tylko grecka litera "chi".
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
Wyznaczenie sinusa kąta
Skorzystaj ze wzoru na cosinus różnicy kątów. A potem jedynka trygonometryczna.
-
- Użytkownik
- Posty: 245
- Rejestracja: 9 wrz 2010, o 21:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krakow
- Podziękował: 133 razy
- Pomógł: 1 raz
Wyznaczenie sinusa kąta
Dobra czyli mam :
\(\displaystyle{ \cos \left( \alpha - \beta \right) = \cos \alpha \cos \beta + \sin \alpha \sin \beta \\
\frac{-3}{4} = \cos \alpha \cos \beta + \sin \alpha \sin \beta \\
\frac{-3}{4} = \cos \alpha \cdot \frac{ \sqrt{3} }{2} + \sin \alpha \cdot \frac{1}{2} \\
\frac{-3}{2} = \cos \alpha \cdot \sqrt{3}+ \sin \alpha}\)
tylko co dalej?
Mam jeszcze takie pytanie czy nie dałoby się zrobić tego w łatwiejszy sposób, jakoś wykorzystać to że cosinus jest ujemny w II i III ćwiartce?-- 2 cze 2011, o 21:45 --Dobra
\(\displaystyle{ \cos( \alpha -30^\circ)= \frac{-3}{4}}\)
Cosinus jest nieparzysty więc:
\(\displaystyle{ \cos( \alpha -30^\circ)= 41^\circ}\)
\(\displaystyle{ \alpha -30^\circ=41^\circ}\)
Dobrze myślę?
\(\displaystyle{ \cos \left( \alpha - \beta \right) = \cos \alpha \cos \beta + \sin \alpha \sin \beta \\
\frac{-3}{4} = \cos \alpha \cos \beta + \sin \alpha \sin \beta \\
\frac{-3}{4} = \cos \alpha \cdot \frac{ \sqrt{3} }{2} + \sin \alpha \cdot \frac{1}{2} \\
\frac{-3}{2} = \cos \alpha \cdot \sqrt{3}+ \sin \alpha}\)
tylko co dalej?
Mam jeszcze takie pytanie czy nie dałoby się zrobić tego w łatwiejszy sposób, jakoś wykorzystać to że cosinus jest ujemny w II i III ćwiartce?-- 2 cze 2011, o 21:45 --Dobra
\(\displaystyle{ \cos( \alpha -30^\circ)= \frac{-3}{4}}\)
Cosinus jest nieparzysty więc:
\(\displaystyle{ \cos( \alpha -30^\circ)= 41^\circ}\)
\(\displaystyle{ \alpha -30^\circ=41^\circ}\)
Dobrze myślę?
Ostatnio zmieniony 2 cze 2011, o 21:24 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa zapisu funkcji trygonometrycznych.
Powód: Poprawa zapisu funkcji trygonometrycznych.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Wyznaczenie sinusa kąta
Zatem \(\displaystyle{ sin(\alpha-30^0)= \pm \frac{\sqrt 7}{4}}\)1608 pisze:Dany jest:
\(\displaystyle{ \cos( \alpha - 30^\circ )=\frac{-3}{4}}\)
I masz drugie równanie do Twojego.
To co masz z 21.45 nie jest dobrze.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Wyznaczenie sinusa kąta
Zadanie czytałem.
Do tego :piasek101 pisze:I masz drugie równanie do Twojego.
1608 pisze:Dobra czyli mam :
\(\displaystyle{ \frac{-3}{2} = \cos \alpha \cdot \sqrt{3}+ \sin \alpha}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 245
- Rejestracja: 9 wrz 2010, o 21:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krakow
- Podziękował: 133 razy
- Pomógł: 1 raz
Wyznaczenie sinusa kąta
Przepraszam. Nie doczytałem. Niestety dalej nie rozumiem jak mam rozwiązać ten układ równań albo jak uwzględnić
\(\displaystyle{ \sin (\alpha-30^\circ)= \frac{\sqrt{7} }{4} \vee \frac{-\sqrt{7} }{4}}\)
w tym moim wyprowadzonym równaniu?
\(\displaystyle{ \sin (\alpha-30^\circ)= \frac{\sqrt{7} }{4} \vee \frac{-\sqrt{7} }{4}}\)
w tym moim wyprowadzonym równaniu?
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Wyznaczenie sinusa kąta
Umiałeś rozpisać kosinusa różnicy, rozpisz też sinusa (którego Ci podałem, a w zasadzie dwa).
Będziesz miał dwa równania z niewiadomymi \(\displaystyle{ sin\alpha}\) oraz \(\displaystyle{ cos\alpha}\) - rozwiązujesz ich układ.
Będziesz miał dwa równania z niewiadomymi \(\displaystyle{ sin\alpha}\) oraz \(\displaystyle{ cos\alpha}\) - rozwiązujesz ich układ.