cosB=-0,989. Ile wynosi B?

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
marek252
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 662
Rejestracja: 9 wrz 2010, o 21:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 154 razy

cosB=-0,989. Ile wynosi B?

Post autor: marek252 »

Witam.
\(\displaystyle{ cos \beta =-0,989}\)
Ile wynosi kąt \(\displaystyle{ \beta}\) ?
Proszę o wynik i wskazówki jak to policzyć.
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

cosB=-0,989. Ile wynosi B?

Post autor: ares41 »

tablice, lub kalkulator
marek252
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 662
Rejestracja: 9 wrz 2010, o 21:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 154 razy

cosB=-0,989. Ile wynosi B?

Post autor: marek252 »

Z tablic mam \(\displaystyle{ cos9=0,988}\)
Ale ja mam ze znakiem minus. Czyli ile \(\displaystyle{ \beta}\) wynosi?
Ostatnio zmieniony 2 cze 2011, o 20:47 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

cosB=-0,989. Ile wynosi B?

Post autor: ares41 »

wzór redukcyjny:
\(\displaystyle{ -\cos{\alpha}=\cos{(180-\alpha)}}\)
marek252
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 662
Rejestracja: 9 wrz 2010, o 21:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 154 razy

cosB=-0,989. Ile wynosi B?

Post autor: marek252 »

Nie wiem jak mam to policzyć. Możesz podać sam wynik?
ODPOWIEDZ