1.\(\displaystyle{ tg ^{2} x = 1}\)
W tym równaniu wystarczy spierwiastkować i potem wychodzi normalne równanie tgx=1 ? Czy jest to jakieś bardziej skomplikowane działanie ?
2. Naszkicuj wykres funkcji, gdy x\(\displaystyle{ \in <- \pi ,2 \pi >}\) i podaj liczbę rozwiązań równania f(x)=m w zależności od parametru m, gdy f(x) = |2cosx-1|
Tutaj bez szkicowania, Prosiłbym tylko o wytłumaczenie jak to rozwiązać.
Równanie trygonometryczne i równanie z parametrem
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
Równanie trygonometryczne i równanie z parametrem
wychodzą dwa równania: \(\displaystyle{ tgx = 1}\) i \(\displaystyle{ tgx = -1}\)-- 2 czerwca 2011, 20:37 --Rozpocznij od narysowania funkcji: \(\displaystyle{ f(x) = 2cosx}\) w podanym przedzialewychodzi normalne równanie tgx=1
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 9 lis 2010, o 17:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnów
- Podziękował: 3 razy
Równanie trygonometryczne i równanie z parametrem
Ale ja wiem jak narysować tylko nie wiem o co chodzi z tym parametrem.
Ares, czemu tam jest |tgx| ?
Ares, czemu tam jest |tgx| ?
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 30 maja 2011, o 19:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 2 razy
Równanie trygonometryczne i równanie z parametrem
Co do drugiego, najprościej graficznie czyli narysować :
1. \(\displaystyle{ 2cos x}\)
2. Przesunąć o wektor \(\displaystyle{ \vec{u} = [0, -1]}\)
3. Odbijasz wzdłuż osi odciętych
No i teraz wyznaczenie rozwiązań w zależności od wartości parametru m polega na poprowadzeniu prostych równoległych do osi odciętych i sprawdzenie w ilu miejscach przetną one wykres
Sprawdź z odpowiedziami, jeśli wszystko co podałem się zgadza powinny być takie
\(\displaystyle{ 0}\) rozwiązań dla \(\displaystyle{ m \in (-\infty, 0) \cup (3, +\infty)}\)
\(\displaystyle{ 2}\) rozwiązania dla \(\displaystyle{ m = 3}\)
\(\displaystyle{ 3}\) rozwiązania dla \(\displaystyle{ m \in \left\{ 0\right\} \cup (1,3)}\)
\(\displaystyle{ 5}\) rozwiązań dla \(\displaystyle{ m = 1}\)
\(\displaystyle{ 6}\) rozwiązań dla \(\displaystyle{ m \in (0,1)}\)
Co do tego co pisze Ares, to moze Ci to troche ulatwie na takim przykładzie, mianowicie :
Pamietaj, że gdy \(\displaystyle{ x^{2} = 1}\) to \(\displaystyle{ x = 1 \vee x = -1}\)
1. \(\displaystyle{ 2cos x}\)
2. Przesunąć o wektor \(\displaystyle{ \vec{u} = [0, -1]}\)
3. Odbijasz wzdłuż osi odciętych
No i teraz wyznaczenie rozwiązań w zależności od wartości parametru m polega na poprowadzeniu prostych równoległych do osi odciętych i sprawdzenie w ilu miejscach przetną one wykres
Sprawdź z odpowiedziami, jeśli wszystko co podałem się zgadza powinny być takie
\(\displaystyle{ 0}\) rozwiązań dla \(\displaystyle{ m \in (-\infty, 0) \cup (3, +\infty)}\)
\(\displaystyle{ 2}\) rozwiązania dla \(\displaystyle{ m = 3}\)
\(\displaystyle{ 3}\) rozwiązania dla \(\displaystyle{ m \in \left\{ 0\right\} \cup (1,3)}\)
\(\displaystyle{ 5}\) rozwiązań dla \(\displaystyle{ m = 1}\)
\(\displaystyle{ 6}\) rozwiązań dla \(\displaystyle{ m \in (0,1)}\)
Co do tego co pisze Ares, to moze Ci to troche ulatwie na takim przykładzie, mianowicie :
Pamietaj, że gdy \(\displaystyle{ x^{2} = 1}\) to \(\displaystyle{ x = 1 \vee x = -1}\)