oblicz długość odcinków
-
- Użytkownik
- Posty: 69
- Rejestracja: 14 paź 2010, o 17:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielone Wzgórze
- Podziękował: 25 razy
oblicz długość odcinków
Wszystko było ale trzeba zastosować wartości funkcji charakterystyczne dla 30, 45 i 60 stopni a wyniki z tyłu książki są odrobinę kosmiczne.
-
- Użytkownik
- Posty: 69
- Rejestracja: 14 paź 2010, o 17:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielone Wzgórze
- Podziękował: 25 razy
oblicz długość odcinków
Cóż... wynik dla pierwszego powinien wyjść
\(\displaystyle{ \sqrt{7+2 \sqrt{3} }}\)
a dla drugiego
\(\displaystyle{ 2 \sqrt{2+ \sqrt{2} }}\)
Pytanie jest takie skąd te liczby?!
\(\displaystyle{ \sqrt{7+2 \sqrt{3} }}\)
a dla drugiego
\(\displaystyle{ 2 \sqrt{2+ \sqrt{2} }}\)
Pytanie jest takie skąd te liczby?!
-
- Użytkownik
- Posty: 69
- Rejestracja: 14 paź 2010, o 17:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielone Wzgórze
- Podziękował: 25 razy
oblicz długość odcinków
Nie to, że jestem leniem ale w tym momencie nie mogę tego zrobić tak więc dzięki za chęci o pomoc. Poza tym robiłem to na sumę dwóch sinusów.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
oblicz długość odcinków
1.
\(\displaystyle{ b^2=( \sqrt{3} )^2+2^2-2 \cdot \sqrt{3} \cdot 2 \cdot cos(120^o)}\)
2.
\(\displaystyle{ c^2=2^2+2^2-2 \cdot 2 \cdot 2 \cdot cos(135^o)}\)
\(\displaystyle{ b^2=( \sqrt{3} )^2+2^2-2 \cdot \sqrt{3} \cdot 2 \cdot cos(120^o)}\)
2.
\(\displaystyle{ c^2=2^2+2^2-2 \cdot 2 \cdot 2 \cdot cos(135^o)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
oblicz długość odcinków
Przecież pytałam:
anna_ pisze:Twierdzenie cosinusów było?
MmikiM pisze:Wszystko było ale trzeba zastosować wartości funkcji charakterystyczne dla 30, 45 i 60 stopni a wyniki z tyłu książki są odrobinę kosmiczne.