Tożsamość trygonometryczna
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 3 lis 2010, o 20:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 5 razy
Tożsamość trygonometryczna
Oblicz \(\displaystyle{ \frac{\sin\alpha}{\sin^3\alpha+3\cos^3\alpha}}\) wiedząc, że \(\displaystyle{ \tg\alpha=2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Tożsamość trygonometryczna
Policz \(\displaystyle{ sin\alpha}\) i \(\displaystyle{ cos\alpha}\) z
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{sin\alpha}{cos\alpha} =2 \\ sin^2\alpha+cos^2\alpha=1 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{sin\alpha}{cos\alpha} =2 \\ sin^2\alpha+cos^2\alpha=1 \end{cases}}\)
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Tożsamość trygonometryczna
\(\displaystyle{ \frac{\sin\alpha}{\sin^3\alpha+3\cos^3\alpha}= \frac{1}{ \frac{\sin^3\alpha+3\cos^3\alpha}{\sin\alpha} }= \frac{1}{\sin^2{\alpha}+3\cos^2{\alpha} \cdot \ctg{\alpha}}= \frac{1}{\sin^2{\alpha}+3\cos^2{\alpha} \cdot \frac{1}{\tg{\alpha}} }=\frac{1}{\sin^2{\alpha}+3\cos^2{\alpha} \cdot \frac{1}{2} }=\frac{1}{\sin^2{\alpha}+\cos^2{\alpha}+0,5\cos^2{\alpha}}=\ldots}\)
cosinusa wyliczysz ze wzoru na tangensa i jedynki trygonometrycznej.
cosinusa wyliczysz ze wzoru na tangensa i jedynki trygonometrycznej.