Kosinus podwojonego kąta

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
Mr_Green
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 232
Rejestracja: 29 maja 2010, o 20:18
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 5 razy

Kosinus podwojonego kąta

Post autor: Mr_Green »

Cześć, \(\displaystyle{ cos(2x)=cos(x)}\) jak się rozwiązuje takie równania? Pozdro
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Kosinus podwojonego kąta

Post autor: ares41 »

\(\displaystyle{ \cos{2\alpha}=2\cos^2{\alpha}-1}\)
i masz równanie kwadratowe..
Awatar użytkownika
Mr_Green
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 232
Rejestracja: 29 maja 2010, o 20:18
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 5 razy

Kosinus podwojonego kąta

Post autor: Mr_Green »

po stokroć dzięki. Pozdro
ODPOWIEDZ