ile wynosi m

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
54321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 310
Rejestracja: 21 lis 2009, o 15:25
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 81 razy
Pomógł: 2 razy

ile wynosi m

Post autor: 54321 »

Istnieje liczba \(\displaystyle{ x}\), która spełnia równanie \(\displaystyle{ \sin x + \cos x= m}\) dla:
\(\displaystyle{ A. m = 2.
B. m = \sqrt{3} .
C. m = \sqrt{2 }
D. m = 1}\)
Ostatnio zmieniony 1 cze 2011, o 19:47 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

ile wynosi m

Post autor: piasek101 »

Podnieś wyjściowe stronami do kwadratu - poszukaj funkcji podwojonego kąta.
54321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 310
Rejestracja: 21 lis 2009, o 15:25
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 81 razy
Pomógł: 2 razy

ile wynosi m

Post autor: 54321 »

i mi wyszlo \(\displaystyle{ 1+2sinx*cosx=m^{2}}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

ile wynosi m

Post autor: piasek101 »

I dobrze.
Teraz wykorzystaj to co pisałem ,,...podwojonego kąta".
ODPOWIEDZ