Wartości funkcji trygonometrycznych dla danego kąta

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
54321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 310
Rejestracja: 21 lis 2009, o 15:25
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 81 razy
Pomógł: 2 razy

Wartości funkcji trygonometrycznych dla danego kąta

Post autor: 54321 »

niech \(\displaystyle{ \alpha=40}\) wtedy
\(\displaystyle{ A: sin \alpha<cos \alpha \\
B: sin 2\alpha<cos 2\alpha \\
C: sin 4\alpha=cos \frac{\alpha }{ \pi } \\
D: cos 4\alpha=cos \alpha \frac{ \alpha }{ \pi }}\)
Ostatnio zmieniony 1 cze 2011, o 19:48 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wartości funkcji trygonometrycznych dla danego kąta

Post autor: piasek101 »

Jak jedna to (A).
54321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 310
Rejestracja: 21 lis 2009, o 15:25
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 81 razy
Pomógł: 2 razy

Wartości funkcji trygonometrycznych dla danego kąta

Post autor: 54321 »

ale ja musze to uzasadnic a odp. poprawnych moze byc wiecej niz 1
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wartości funkcji trygonometrycznych dla danego kąta

Post autor: piasek101 »

Tylko spojrzałem na pierwszą - stąd moja podpowiedź.

Uzasadnienie do wszystkich - popatrzeć na wykresy sinusa i kosinusa.
ODPOWIEDZ