Równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
Mr_Green
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 232
Rejestracja: 29 maja 2010, o 20:18
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 5 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: Mr_Green »

Cześć, \(\displaystyle{ ctgx-cosx=1-sinx}\) Jak to ugryźć? Jaki jest ogólny schemat rozwiązywania równań trygonometrycznych? Pozdro
Awatar użytkownika
Errichto
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1629
Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 272 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: Errichto »

\(\displaystyle{ \ctg x}\) warto zamienić na \(\displaystyle{ \frac{\cos x}{\sin x}}\). Obustronnie wymnożyć przez \(\displaystyle{ \sin x}\). Po lewej \(\displaystyle{ \cos x}\) przed nawias, po prawej \(\displaystyle{ \sin x}\). Dalej powinieneś sobie poradzić. Jeśli nie dasz rady, wrzuć chociaż równanie, do którego doszedłeś.
Nie ma ogólnego schematu. Trzeba porobić trochę zadań i tyle.
Ostatnio zmieniony 1 cze 2011, o 19:49 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Awatar użytkownika
Mr_Green
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 232
Rejestracja: 29 maja 2010, o 20:18
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 5 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: Mr_Green »

Wyszło mi \(\displaystyle{ cosx=sinx}\) Zgadza się? Pytam się bo odpowiedz z książki mi nie pasuje)-: Więc albo błąd w odpowiedziach albo źle policzyłem?
aalmond
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2911
Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: aalmond »

a drugie równanie?-- 31 maja 2011, 19:29 --\(\displaystyle{ 1-sinx = 0}\)
coś takiego jeszcze powinno Ci wyjść.
Awatar użytkownika
Errichto
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1629
Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 272 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: Errichto »

Czyżbyś podzielił obustronnie przez \(\displaystyle{ 1- \sin x}\)?
Jeśli tak to źle - przecież to wyrażenie może być zerem. Należy wszystko przerzucić na jedną stronę, ma być zapisane jako iloczyn. I wtedy iloczyn zerem \(\displaystyle{ \Leftrightarrow}\) co najm. 1 z czynników zerem.
Awatar użytkownika
Mr_Green
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 232
Rejestracja: 29 maja 2010, o 20:18
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 5 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: Mr_Green »

doszedłem do tego, że: \(\displaystyle{ \sin x=1}\) lub \(\displaystyle{ \cos x=\sin x}\) ? To już jest dobrze? Bo jeżeli tak to \(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{2} +}\) okres \(\displaystyle{ 2\pi}\) lub \(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{4}+}\)okres \(\displaystyle{ 2\pi}\) lub \(\displaystyle{ x=5\frac{\pi}{4} +}\) okres \(\displaystyle{ 2\pi}\) - i tu mam problem, tej ostatniej opcji nie ma w odpowiedziach)-:
Gdzie popełniam błąd?
Ostatnio zmieniony 1 cze 2011, o 19:51 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Awatar użytkownika
Errichto
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1629
Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 272 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: Errichto »

Jest OK. Ta ostatnia opcja to to samo, co \(\displaystyle{ x=- \frac{3 \pi }{4}+2k \pi}\)
Awatar użytkownika
Mr_Green
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 232
Rejestracja: 29 maja 2010, o 20:18
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 5 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: Mr_Green »

tak zgadza się. Ale zazwyczaj "punkt odniesienia" wybieramy dodatni. To dlaczego tej ostatniej opcji niema w odpowiedziach? Przeoczyli? Czy ja coś źle robię?
aalmond
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2911
Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: aalmond »

\(\displaystyle{ x=\frac{ \pi }{4}+k \pi}\)-- 31 maja 2011, 20:06 --a może tak jest?
Awatar użytkownika
Mr_Green
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 232
Rejestracja: 29 maja 2010, o 20:18
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 5 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: Mr_Green »

Ok, już wszystko rozumiem, po prostu w odpowiedziach jest złożenie dwóch moich opcji. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc(-:
ODPOWIEDZ