\(\displaystyle{ cos2 \alpha=1-2sin ^{2} \alpha , oblicz sin15 ^{O}}\)
tu myslałam, zeby zrobić tak
\(\displaystyle{ \cos (2 \cdot15)=1-2\cdot \sin ^{2} \alpha
\cos 3 0^{\circ} = \sin ^{2} \alpha + \cos ^ {2} \alpha - 2 \sin ^{2} \alpha
\frac{ \sqrt{3} }{2} = \sin ^{2} \alpha + \cos ^ {2} \alpha - 2 \sin ^{2}}\)
i to wszystko do czego doszłam.
podstawianie cosinusów
podstawianie cosinusów
Ostatnio zmieniony 1 cze 2011, o 20:03 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie dubluj zadań.
Powód: Nie dubluj zadań.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3247 razy
podstawianie cosinusów
1.
\(\displaystyle{ cos2 \alpha=1-2sin ^{2}\alpha}\)
\(\displaystyle{ cos2 \cdot 15^o=1-2 \cdot sin ^{2}15^o}\)
\(\displaystyle{ cos30^o=1-2 \cdot sin ^{2}15^o}\)
wyznacz stąd \(\displaystyle{ sin 15^o}\) i podstaw co trzeba
2. Podpowiedź:
\(\displaystyle{ \beta=90^o-\alpha}\)
\(\displaystyle{ cos2 \alpha=1-2sin ^{2}\alpha}\)
\(\displaystyle{ cos2 \cdot 15^o=1-2 \cdot sin ^{2}15^o}\)
\(\displaystyle{ cos30^o=1-2 \cdot sin ^{2}15^o}\)
wyznacz stąd \(\displaystyle{ sin 15^o}\) i podstaw co trzeba
2. Podpowiedź:
\(\displaystyle{ \beta=90^o-\alpha}\)