przekształcanie wykresów funkcji...

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
kaajteek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 21 kwie 2011, o 21:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto

przekształcanie wykresów funkcji...

Post autor: kaajteek »

ma ktoś może pojęcie i mógł by mi pomóc ? jak to mam naszkicować i jakie przekształcenia idą po kolei? mam tutaj kilka takich przykładów ale nie mam pojęcia jak się za nie zabrać
a) \(\displaystyle{ f(x) = ctg ( \frac{x+|x|}{2})}\)
b) \(\displaystyle{ f(x) = cos ( \pi \frac{|1-x|}{1-x})}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

przekształcanie wykresów funkcji...

Post autor: piasek101 »

Przedziałami.
a) dziedzina i oddzielnie dla x-sów nieujemnych, oddzielnie dla ujemnych;

b) podobnie.
ODPOWIEDZ