równanko trygonom.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
Gregory8c5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 26 gru 2006, o 10:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Choszczno

równanko trygonom.

Post autor: Gregory8c5 »

sin(2x)2cos(x)=1,5

pokażcie co potraficie kochani
małgosia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 30 gru 2006, o 21:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Krotoszyn
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 5 razy

równanko trygonom.

Post autor: małgosia »

sin(2x)*2cos(2x)=1,5
2sinxcosx*2cosx=1,5
4sinx*cos�x=1,5
4sinx*(1-sin�x)=1,5

Podstawiamy sinx=t, t należy do przedziału
i dalej już jest proste.
Awatar użytkownika
Gregory8c5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 26 gru 2006, o 10:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Choszczno

równanko trygonom.

Post autor: Gregory8c5 »

no to Małgosiu rozwiąż do kończ
To że podstawiamy to wiedziałem od początku... weź znajdź x, to wtedy będzie proste...!!
Awatar użytkownika
PFloyd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 620
Rejestracja: 9 paź 2006, o 20:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kęty
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 122 razy

równanko trygonom.

Post autor: PFloyd »

\(\displaystyle{ 8t^{3}-8t+3=0\\
(t-\frac{1}{2})(8t^{2}+4t-6)=0}\)

teraz powinno być łatwiej
Awatar użytkownika
Gregory8c5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 26 gru 2006, o 10:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Choszczno

równanko trygonom.

Post autor: Gregory8c5 »

a jak to zrobiłes że rozłożyłeś to na iloczyn drego floydzie?? bo same pierw. to nie trudno, w derive'a i mam. Interesuje mnie metoda.
Awatar użytkownika
PFloyd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 620
Rejestracja: 9 paź 2006, o 20:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kęty
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 122 razy

równanko trygonom.

Post autor: PFloyd »

takie rzeczy widąc... np:
\(\displaystyle{ 8t^{3}-8t+3=8t^{3}-4t^{2}+4t^{2}-2t-6t+3=8t^{2}(t-\frac{1}{2})+4t(t-\frac{1}{2})-6(t-\frac{1}{2})=(t-\frac{1}{2})(8t^{2}+4t-6)}\)
ODPOWIEDZ