Dwie łatwe nierówności trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
KubexRIO
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 21 paź 2010, o 18:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ryjewo (Kwidzyn)
Podziękował: 1 raz

Dwie łatwe nierówności trygonometryczne

Post autor: KubexRIO »

\(\displaystyle{ sinx> \frac{1}{3}}\)
oraz
\(\displaystyle{ tg \frac{1}{2} x <6}\)

Mniej więcej orientuję się o co chodzi, natomiast do tej pory zawsze za wartość po znaku nierówności podstawiałem wartość kąta, natomiast tutaj się tak nie da. Jak to zrobić?
Ostatnio zmieniony 30 maja 2011, o 21:04 przez KubexRIO, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Hondo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 307
Rejestracja: 22 lut 2010, o 02:17
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 51 razy
Pomógł: 14 razy

Dwie łatwe nierówności trygonometryczne

Post autor: Hondo »

\(\displaystyle{ sinx> \frac{1}{3}}\)

obliczasz \(\displaystyle{ arcsin( \frac{1}{3} )}\)

i x musi znajdować się w przedziale \(\displaystyle{ arcsin( \frac{1}{3} ) < x < (\pi -arcsin( \frac{1}{3} ))}\) i chyba trzeba uwzględnić \(\displaystyle{ +2k \pi}\)
ODPOWIEDZ