Mógłby mi ktoś w prostu sposób wytłumaczyć jak opisać kolejno przekształcenia na wykresie w tych dwóch przypadkach:
a) \(\displaystyle{ cos(x- \frac{ \pi }{3} )-2}\)
b \(\displaystyle{ y=|ctgx-1|}\)
podstawowe wykresy obu funkcji umiem narysować tylko nie wiem co dalej, będę bardzo wdzięczny za pomoc.
Wykres funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
Wykres funkcji
ad a)
funkcję \(\displaystyle{ cosx}\) przesuń o \(\displaystyle{ \frac{\pi}{3}}\) w prawo. Otrzymaną funkcję przesuń o 2 w dół.
ad b)
funkcję \(\displaystyle{ ctgx}\) przesuń o 1 w dół. Część otrzymanego wykresu znajdujący się pod osią OX odbij symetrycznie względem tej osi
funkcję \(\displaystyle{ cosx}\) przesuń o \(\displaystyle{ \frac{\pi}{3}}\) w prawo. Otrzymaną funkcję przesuń o 2 w dół.
ad b)
funkcję \(\displaystyle{ ctgx}\) przesuń o 1 w dół. Część otrzymanego wykresu znajdujący się pod osią OX odbij symetrycznie względem tej osi