Sprawdzenie tożsamości trygonometrycznej - pytanie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
janekpogwad
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 20 lut 2010, o 19:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wadowice
Podziękował: 12 razy

Sprawdzenie tożsamości trygonometrycznej - pytanie

Post autor: janekpogwad »

Witajcie serdecznie,

to jest mój pierwszy post i pierwsza wątpliwość. Mam sprawdzić taką tożsamość trygonometryczną. Pewnie jest ona prawdziwa, lecz ja nie mogę do tego dojść, żeby to było oczywiste. Zobaczcie:

\(\displaystyle{ \frac{\sin \alpha }{1+\cos \alpha } + \frac{1+\cos \alpha }{\sin \alpha } = \frac{2}{\sin \alpha }}\)

I teraz z lewej strony, po doprowadzeniu do wspólnego mianownika, zastosowaniu wzoru na "jedynkę trygonometryczną" itd., dochodzę do:

\(\displaystyle{ \frac{2+2\cos \alpha }{\sin \alpha +\sin \alpha \cdot \cos \alpha }}\)

I to jest raczej poprawne. Pytanie moje brzmi: co dalej z tym zrobić? Jak poskracać? "Rozbić" na kilka ułamków? Dzięki.
Ostatnio zmieniony 29 maja 2011, o 19:19 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

Sprawdzenie tożsamości trygonometrycznej - pytanie

Post autor: alfgordon »

\(\displaystyle{ \frac{2+2\cos \alpha }{\sin \alpha +\sin \alpha \cdot \cos \alpha } =\frac{2(1+\cos \alpha ) }{\sin \alpha (1+\cos \alpha) }}\)
Awatar użytkownika
janekpogwad
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 20 lut 2010, o 19:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wadowice
Podziękował: 12 razy

Sprawdzenie tożsamości trygonometrycznej - pytanie

Post autor: janekpogwad »

Ach... No przecież! Dzięki.
ODPOWIEDZ