W rozwartokątnym trójkącie równoramiennym o polu \(\displaystyle{ 5 \sqrt{3}}\) i ramieniu długości \(\displaystyle{ 2 \sqrt{5}}\) oblicz
a) miarę kąta miedzy ramionami
b) obwód trójkąta
Trójkąt równoramienny
- Hondo
- Użytkownik
- Posty: 307
- Rejestracja: 22 lut 2010, o 02:17
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 51 razy
- Pomógł: 14 razy
Trójkąt równoramienny
ad. a)
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}b ^{2} sin \beta}\)
\(\displaystyle{ sin \beta = \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ \beta = \frac{ \pi }{3}}\)
\(\displaystyle{ \beta}\) -kąt między ramionami
b - długość ramienia
\(\displaystyle{ \alpha = (180-60)* \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \alpha =60}\)
kąty w tym trójkącie to 60,60,60
ad. b)
Jeżeli wszystkie kąty są takie same tzn. że trójkąt jest równoboczny a więc:
\(\displaystyle{ Ob=3*2 \sqrt{5} =6 \sqrt{5}}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}b ^{2} sin \beta}\)
\(\displaystyle{ sin \beta = \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ \beta = \frac{ \pi }{3}}\)
\(\displaystyle{ \beta}\) -kąt między ramionami
b - długość ramienia
\(\displaystyle{ \alpha = (180-60)* \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \alpha =60}\)
kąty w tym trójkącie to 60,60,60
ad. b)
Jeżeli wszystkie kąty są takie same tzn. że trójkąt jest równoboczny a więc:
\(\displaystyle{ Ob=3*2 \sqrt{5} =6 \sqrt{5}}\)
- Hondo
- Użytkownik
- Posty: 307
- Rejestracja: 22 lut 2010, o 02:17
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 51 razy
- Pomógł: 14 razy
Trójkąt równoramienny
Nie doczytałem zadania..
\(\displaystyle{ \beta = \frac{2 \pi }{3}}\)
\(\displaystyle{ \alpha = \frac{(180-120)}{2}=30}\)
kąty w tym trójkącie to 120, 30, 30
\(\displaystyle{ a= \sqrt{2 b^{2} (1-cos \beta )}}\)
\(\displaystyle{ a=2 \sqrt{15}}\)
\(\displaystyle{ Ob=2*2 \sqrt{5}+2 \sqrt{15} \approx 16,69}\)
\(\displaystyle{ \beta = \frac{2 \pi }{3}}\)
\(\displaystyle{ \alpha = \frac{(180-120)}{2}=30}\)
kąty w tym trójkącie to 120, 30, 30
\(\displaystyle{ a= \sqrt{2 b^{2} (1-cos \beta )}}\)
\(\displaystyle{ a=2 \sqrt{15}}\)
\(\displaystyle{ Ob=2*2 \sqrt{5}+2 \sqrt{15} \approx 16,69}\)
Ostatnio zmieniony 29 maja 2011, o 02:55 przez Hondo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 110
- Rejestracja: 13 paź 2008, o 18:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pruszków
- Podziękował: 33 razy
Trójkąt równoramienny
Dwa pozostałe będą miały po 30 ale tak to wszystko się zgadza jak wstawi się kąt 30 stopni dzięki i pozdrawiam.