\(\displaystyle{ 4sin ^{3}x -4cos ^{2} x - sinx + 3 = 0}\)
\(\displaystyle{ | 2cos(x- \frac{ \pi }{6})|<1}\) dla \(\displaystyle{ x \in <0,2 \pi >}\)
Rozwiąż równiania
- Hondo
- Użytkownik
- Posty: 307
- Rejestracja: 22 lut 2010, o 02:17
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 51 razy
- Pomógł: 14 razy
Rozwiąż równiania
\(\displaystyle{ 4sin ^{3}x-4cos ^{2}x-sinx+3=0}\)
\(\displaystyle{ 4sin ^{3}x-4(1-sin ^{2}x)-sinx+3=0}\)
\(\displaystyle{ 4sin ^{3}x-4+4sin ^{2}x-sinx+3=0}\)
\(\displaystyle{ 4sin ^{3}x+4sin ^{2}x-sinx-1=0}\)
\(\displaystyle{ 4sin ^{2}x(sinx+1)-(sinx+1)=0}\)
\(\displaystyle{ (4sin ^{2}x-1)(sinx+1)=0}\)
\(\displaystyle{ (4sin ^{2}x-1)=0 \vee (sinx+1)=0}\)
\(\displaystyle{ 4sin ^{3}x-4(1-sin ^{2}x)-sinx+3=0}\)
\(\displaystyle{ 4sin ^{3}x-4+4sin ^{2}x-sinx+3=0}\)
\(\displaystyle{ 4sin ^{3}x+4sin ^{2}x-sinx-1=0}\)
\(\displaystyle{ 4sin ^{2}x(sinx+1)-(sinx+1)=0}\)
\(\displaystyle{ (4sin ^{2}x-1)(sinx+1)=0}\)
\(\displaystyle{ (4sin ^{2}x-1)=0 \vee (sinx+1)=0}\)