Sprawdź czy liczba spełnia równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 110
- Rejestracja: 13 paź 2008, o 18:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pruszków
- Podziękował: 33 razy
Sprawdź czy liczba spełnia równanie
Nie rozwiązując równania \(\displaystyle{ 2cos(2x+ \frac{ \pi }{3} ) = - \sqrt{2}}\) sprawdź czy spełnia je liczba \(\displaystyle{ x= - \frac{61}{24} \pi}\)
Ostatnio zmieniony 29 maja 2011, o 01:08 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa nazwy tematu.
Powód: Poprawa nazwy tematu.
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Sprawdź czy liczba spełnia równanie
\(\displaystyle{ 2\cos \left( 2x+ \frac{\pi}{3} \right)=-\sqrt2 \\
2\cos \left( - \frac{122}{24}\pi+ \frac{\pi}{3} \right)=2\cos \left( - \frac{122}{24}\pi+ \frac{8}{24}\pi \right)=2\cos \left( \frac{19}{4}\pi \right) =2\cos \left( 4\pi+\frac{3}{4}\pi\right)=2\cos \left( \frac{3}{4}\pi \right) =2\left( - \frac{\sqrt2}{2} \right)=-\sqrt2}\)
2\cos \left( - \frac{122}{24}\pi+ \frac{\pi}{3} \right)=2\cos \left( - \frac{122}{24}\pi+ \frac{8}{24}\pi \right)=2\cos \left( \frac{19}{4}\pi \right) =2\cos \left( 4\pi+\frac{3}{4}\pi\right)=2\cos \left( \frac{3}{4}\pi \right) =2\left( - \frac{\sqrt2}{2} \right)=-\sqrt2}\)