Tw. cosinusów - przekątna i boki w trapezie
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 7 cze 2010, o 19:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brak
- Podziękował: 7 razy
Tw. cosinusów - przekątna i boki w trapezie
Zad
Korzystając z danych na rysunku, oblicz:
a) długości boków trapezu
b) długości drugiej przekątnej trapezu
Korzystając z danych na rysunku, oblicz:
a) długości boków trapezu
b) długości drugiej przekątnej trapezu
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 7 cze 2010, o 19:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brak
- Podziękował: 7 razy
Tw. cosinusów - przekątna i boki w trapezie
Mam już tj. c=10, a wiec kąty wszystkie mam, bo to trójkąt równoramienny, ale co dalej?
Ostatnio zmieniony 26 maja 2011, o 23:37 przez divao, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 7 cze 2010, o 19:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brak
- Podziękował: 7 razy
Tw. cosinusów - przekątna i boki w trapezie
Faktycznie walnalem sie w obliczeniach ale nie rozumiem o co chodzi z tym:
\(\displaystyle{ \sin 75^o=\frac{h}{d}}\)
\(\displaystyle{ \sin 75^o=\frac{h}{d}}\)
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Tw. cosinusów - przekątna i boki w trapezie
ps. Miałeś wzór na sinus sumy kątów? Bo jak nie miałeś to tak nie przejdzie.
Jest jeszcze jeden sposób, tylko ciężko opisać go. Ja sobie narysujesz jedną wysokość w trójkącie o bokach b,d 10. To będziesz miał tam dwa trójkąty. O specyficznych kątach. Wysokość podzieli przekątną o długości 10 na długości:
\(\displaystyle{ \frac{d\sqrt{3}}{2}+\frac{d}{2}=10\\
b=\frac{d}{2}\cdot\sqrt{2}}\)
Natomiast nie jestem w stanie lepiej wytłumaczyć skąd to, a rysunków nie robię.
Jest jeszcze jeden sposób, tylko ciężko opisać go. Ja sobie narysujesz jedną wysokość w trójkącie o bokach b,d 10. To będziesz miał tam dwa trójkąty. O specyficznych kątach. Wysokość podzieli przekątną o długości 10 na długości:
\(\displaystyle{ \frac{d\sqrt{3}}{2}+\frac{d}{2}=10\\
b=\frac{d}{2}\cdot\sqrt{2}}\)
Natomiast nie jestem w stanie lepiej wytłumaczyć skąd to, a rysunków nie robię.
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 7 cze 2010, o 19:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brak
- Podziękował: 7 razy
Tw. cosinusów - przekątna i boki w trapezie
Tak miałem
\(\displaystyle{ sin75^o = \frac{ \sqrt{6} + \sqrt{2} }{4}}\)
i wyszedł mi poprawny wynik
\(\displaystyle{ sin75^o = \frac{ \sqrt{6} + \sqrt{2} }{4}}\)
i wyszedł mi poprawny wynik