Tożsamość

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
brusek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 6 sty 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Barcin

Tożsamość

Post autor: brusek »

Prosze o pomoc w sprawdzeniu czy dane wyrażenie jest tożsamością

(tgα + ctα)sinαcosα = 1
Awatar użytkownika
Piotrek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1051
Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Górowo Iławeckie
Pomógł: 278 razy

Tożsamość

Post autor: Piotrek89 »

skorzystaj z tego: \(\displaystyle{ tgx= \frac {sinx}{cosx}}\)

\(\displaystyle{ ctgx=\frac {cosx}{sinx}}\)
Awatar użytkownika
bolo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2470
Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BW
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 191 razy

Tożsamość

Post autor: bolo »

Przy założeniu \(\displaystyle{ \alpha\neq\frac{k\pi}{2},\, k\in\mathbb{Z}}\) jest to tożsamość.
ODPOWIEDZ