Równanie trygonometryczne z kosinusem wielokrotnego kąta

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
luqasz93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 24 maja 2011, o 21:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: skieniewice

Równanie trygonometryczne z kosinusem wielokrotnego kąta

Post autor: luqasz93 »

witam mam problem z takim równankiem :
\(\displaystyle{ \cos 5x-\cos x=\sin 3x}\)
męcze się z tym ponad godzinę próbowałem wzorem na różnicę i kilkoma innymi które wpadły mi do głowy ale nie wychodzi.
Ostatnio zmieniony 27 maja 2011, o 09:37 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Równanie trygonometryczne z kosinusem wielokrotnego kąta

Post autor: piasek101 »

Pokaż co masz - z tej różnicy kosinusów.
luqasz93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 24 maja 2011, o 21:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: skieniewice

Równanie trygonometryczne z kosinusem wielokrotnego kąta

Post autor: luqasz93 »

\(\displaystyle{ -2\sin 5x+\frac{x}{2}\sin 5x-\frac{x}{2}=\sin 3x \\
-2\sin 3x \sin 2x=\sin 3x}\)

i za bardzo nie wiem co mam z tym zrobić podzielić przez \(\displaystyle{ \sin 3x}\) ?
Ostatnio zmieniony 27 maja 2011, o 09:38 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
ODPOWIEDZ