Wiedziąc, że... oblicz.
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 16 lis 2010, o 21:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy
Wiedziąc, że... oblicz.
Wiedząc, że \(\displaystyle{ sinx +cosx = \frac{1}{ \sqrt{2} }}\), oblicz:
\(\displaystyle{ sin^{3} + cos^{3}}\)
\(\displaystyle{ sin^{3} + cos^{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 874
- Rejestracja: 4 paź 2010, o 08:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wszedzie
- Podziękował: 248 razy
- Pomógł: 10 razy
Wiedziąc, że... oblicz.
wsk
\(\displaystyle{ \sin^3 x+\cos^3 x=(\sin x+\cos x)(\sin^2 x-\sin x\cos x+\cos^2 x)=(\sin x+\cos x)(1-\sin x\cos x)}\)
\(\displaystyle{ \sin^3 x+\cos^3 x=(\sin x+\cos x)(\sin^2 x-\sin x\cos x+\cos^2 x)=(\sin x+\cos x)(1-\sin x\cos x)}\)
Ostatnio zmieniony 24 maja 2011, o 16:55 przez darek20, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 16 lis 2010, o 21:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy
Wiedziąc, że... oblicz.
Ogólny wynik wyszedł mi \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{2} }{4}}\) a powinno być \(\displaystyle{ \frac{5}{4 \sqrt{2} }}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3247 razy
Wiedziąc, że... oblicz.
darek20 pisze:wsk
\(\displaystyle{ \sin^3 x+\cos^3 x=(\sin x+\cos x)(\sin^2 x+\sin x\cos x+\cos^2 x)=(\sin x+\cos x)(1+\sin x\cos x)}\)
\(\displaystyle{ \sin^3 x+\cos^3 x=(\sin x+\cos x)(\sin^2 x-\sin x\cos x+\cos^2 x)=(\sin x+\cos x)(1-\sin x\cos x)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 16 lis 2010, o 21:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy
Wiedziąc, że... oblicz.
Możesz pokazać mi całe rozwiązanie?
Byłbym bardzo wdzięczny... Potrzebuję tego na jutro a czeka mnie jeszcze długi wieczór z historią-- 23 maja 2011, o 21:42 --Wyszło mi! dzięki za pomoc
Byłbym bardzo wdzięczny... Potrzebuję tego na jutro a czeka mnie jeszcze długi wieczór z historią-- 23 maja 2011, o 21:42 --Wyszło mi! dzięki za pomoc