Oblicz wartość wyrażenia

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
nenek133
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 28 mar 2010, o 18:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 4 razy

Oblicz wartość wyrażenia

Post autor: nenek133 »

Witam
Mam problem z niektórymi zadaniami. Nie mam pomysłu jak je rozwiązać. O to one:

Zad.1
Wiedząc ze \(\displaystyle{ \alpha}\) jest kątem ostrym i \(\displaystyle{ \tg \alpha=3}\) , oblicz wartość wyrażenia:

\(\displaystyle{ \frac{8 cos \alpha - 7 sin \alpha }{5 cos \alpha + 2 sin \alpha }}\)


Zad.2
Oblicz bez używania tablic matematycznych:
\(\displaystyle{ 4 \sin 120 ^{\circ} \cdot \tg 300 ^{\circ}}\)

Zad.3
Wyraź w stopniach:
\(\displaystyle{ \frac{ \pi }{5}}\) rad
Ostatnio zmieniony 27 maja 2011, o 09:32 przez Afish, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

Oblicz wartość wyrażenia

Post autor: pyzol »

1. Podziel licznik i mianownik przez \(\displaystyle{ \cos \alpha}\)
nenek133
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 28 mar 2010, o 18:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 4 razy

Oblicz wartość wyrażenia

Post autor: nenek133 »

No ale to nam nic nie da dużo.
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

Oblicz wartość wyrażenia

Post autor: pyzol »

Podziel i napisz co CI wyszło. Zobaczymy czy nie da.
nenek133
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 28 mar 2010, o 18:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 4 razy

Oblicz wartość wyrażenia

Post autor: nenek133 »

ale tak chyba sie tylko robi przy mnożeniu.
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

Oblicz wartość wyrażenia

Post autor: pyzol »

Co się robi przy mnożeniu? Że licznik i mianownik?
To pomnóż licznik i mianownik przez \(\displaystyle{ \frac{1}{\cos \alpha}}\).
nenek133
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 28 mar 2010, o 18:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 4 razy

Oblicz wartość wyrażenia

Post autor: nenek133 »

Zrobiłem to zadanie teraz innym sposobem, za pomocą zależności trygonometrycznych. Pozostają tylko jeszcze te dwa zadania.
chris_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 478
Rejestracja: 6 lut 2011, o 10:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa / Radom
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 64 razy

Oblicz wartość wyrażenia

Post autor: chris_ »

Jeżeli dzielisz (mnożysz) licznik i mianownik przez to samo wyrażenie to tak jakbyś dzieliła (mnożyła) je przez 1 - a to jest zawsze dozwolone.

Co do drugiego zadania, skorzystaj z tego:
\(\displaystyle{ 120 = 90+30 \\
300 = 3 \cdot 90 + 30}\)


i wzorów redukcyjnych

-- 23 maja 2011, o 18:06 --

Trzecie możesz zrobić na proporcje:

\(\displaystyle{ 2 \pi \quad - \quad 360^o \\\\
\frac{\pi}{5} \quad - \quad \alpha}\)


albo gotowy wzór:
\(\displaystyle{ \alpha = x \frac{180^o}{\pi}}\)
\(\displaystyle{ x}\) - kąt w radianach
\(\displaystyle{ \alpha}\) - kąt w stopniach
nenek133
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 28 mar 2010, o 18:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 4 razy

Oblicz wartość wyrażenia

Post autor: nenek133 »

Jakoś z tej proporcji mi nie chce wyjsc:/
chris_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 478
Rejestracja: 6 lut 2011, o 10:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa / Radom
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 64 razy

Oblicz wartość wyrażenia

Post autor: chris_ »

to pokaż jak liczysz
nenek133
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 28 mar 2010, o 18:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 4 razy

Oblicz wartość wyrażenia

Post autor: nenek133 »

Już wszystko wyszło. Mój błąd:)
Dzięki za pomoc.
ODPOWIEDZ