Udowodnij tożsamość

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Dejzula
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 87
Rejestracja: 9 sty 2010, o 20:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Żyrkowice

Udowodnij tożsamość

Post autor: Dejzula »

\(\displaystyle{ b) \cos x \cdot \sin ^{2}x+ \cos ^{3} x=\cos x}\)
\(\displaystyle{ c) 1-2 \sin x \cdot \cos x=(\sin x-\cos x) ^{2}}\)
Jak sie do tego zabrać znam te wzory na 1 trygonometryczna i tak dalej ??
Ostatnio zmieniony 27 maja 2011, o 09:30 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Kod LaTeX-a. Mnożenie to \cdot, a funkcje trygonometryczne mają swoje symbole typu \sin
Awatar użytkownika
zidan3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 694
Rejestracja: 9 kwie 2011, o 10:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lbn
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 112 razy

Udowodnij tożsamość

Post autor: zidan3 »

w pierwszym wyłącz \(\displaystyle{ \cos x}\) przed nawias
laurelandilas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 233
Rejestracja: 6 kwie 2010, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: woj. śląskie
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 6 razy

Udowodnij tożsamość

Post autor: laurelandilas »

W drugim jedynka trygonometryczna i wzory skróconego mnożenia
ODPOWIEDZ