Oblicz miary kątów

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
mrooz15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 22 maja 2011, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kościan

Oblicz miary kątów

Post autor: mrooz15 »

Oblicz miary kątów \(\displaystyle{ \alpha}\) i \(\displaystyle{ \beta}\) jezeli:

a) \(\displaystyle{ \sin( \alpha + \beta ) = \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)

b) \(\displaystyle{ \tg( \alpha - \beta ) = \frac{ \sqrt{3} }{3}}\)
Ostatnio zmieniony 22 maja 2011, o 20:18 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Oblicz miary kątów

Post autor: piasek101 »

Brak danych.
Awatar użytkownika
rafaluk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 497
Rejestracja: 26 wrz 2007, o 14:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: x=213; y=33; z=79;
Podziękował: 114 razy
Pomógł: 10 razy

Oblicz miary kątów

Post autor: rafaluk »

Jak wyżej. Zauważ, że sinus 60 stopni jest równy \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{3}}{2}}\), więc \(\displaystyle{ \alpha+\beta}\) musi być równe 60 stopni. Istnieje nieskończenie wiele takich par, które spełniają ten warunek
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3454
Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 353 razy

Oblicz miary kątów

Post autor: smigol »

rafaluk pisze:więc \(\displaystyle{ \alpha+\beta}\) musi być równe 60 stopni.
Nie tylko tyle.
ODPOWIEDZ