Czy punkt stały funkcji cosinus jest liczbą niewymierną?

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
nobuddy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 119
Rejestracja: 24 gru 2010, o 07:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 3 razy

Czy punkt stały funkcji cosinus jest liczbą niewymierną?

Post autor: nobuddy »

Jak w temacie. Czy liczba x będąca rozwiązaniem równania \(\displaystyle{ x = cos x}\) jest niewymierna? Czy przestępna? Jest to całkiem ciekawa liczba np gdy weźmiemy ciąg

\(\displaystyle{ a_{n+1}= \cos ( a_{n})}\)

dla każdego \(\displaystyle{ a_{0}}\) to z obserwacji własnych będzie \(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } a_{n} = x}\)

Oczywiście tego powyżej nie udowodniłem, po prostu zauważyłem że dla dowolnej liczby, gdy zaczniemy wykonywać na niej cosinus (na kalkulatorze) w końcu dojdziemy właśnie do \(\displaystyle{ x \approx 0,739085}\)

Co o tym myślicie?

Graficzne przedstawienie:
Ostatnio zmieniony 27 maja 2011, o 09:28 przez Afish, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Nie zamieszczaj równań w tytułach. Używaj \sin, \cos, \ln itp.
szw1710

Czy punkt stały funkcji cosinus jest liczbą niewymierną?

Post autor: szw1710 »

Metoda poprawna, bo cosinus jest kontrakcją w przedziale \(\displaystyle{ \Bigl[0,\frac{\pi}{2}\Bigr].}\) Podstawą teoretyczną Twojego algorytmu jest twierdzenie Banacha o punkcie stałym (zasada Banacha). Właśnie metodą jego dowodu jest rozważenie ciągu, jaki opisałeś, czyli ciągu kolejnych złożeń badanej funkcji. Więc metoda, którą stosujesz, nie jest przypadkowa.

Ale w związku z niewymiernością liczby \(\displaystyle{ x}\) to wszystko nie ma nic do rzeczy.

Pytanie uznaję za bardzo interesujące, lecz od razu odpowiedzieć na nie nie potrafię. Tyle tylko, że rzeczywiście podejrzenie niewymierności jest bardzo sensowne. Raczej należy się skłaniać do dowodu niewymierności.
nobuddy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 119
Rejestracja: 24 gru 2010, o 07:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 3 razy

Czy punkt stały funkcji cosinus jest liczbą niewymierną?

Post autor: nobuddy »

Dziękuję za pomoc. Ktoś jeszcze wie coś na ten temat? Piszę posta głównie by odświeżyć temat, bo pytanie jest nadal aktualne.
ODPOWIEDZ