Budowanie kąta ostrego

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Kukasz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 6 lis 2006, o 21:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Legnica
Podziękował: 1 raz

Budowanie kąta ostrego

Post autor: Kukasz »

Witam
Mam takie zadanie, pewnie proste tylko że nie wiem czy ide dobrym tropem.Należy zbudować kąt ostry(alfa) wiedząc że:
a) tgx=5/2
b)ctgx=1/3
c)sinx=0,3
d)cosx=2/7

Ja kminiłem żeby skorzystać z zalezności, że
sin=a/c
cos=b/c
tg=a/b
ctg=b/a

Poprostu dzieliłem przez siebie te dwie liczby i wychodziły mi jakies wyniki, które wyszukiwałem w tablicach matematycznych i na tej podstawie określałem kąt alfa, ale nie jestem pewien swojego pomysłu dlatego prosze Was o pomoc

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Ziom Ziomisław
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 255
Rejestracja: 12 sty 2006, o 21:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: I LO Inowrocław
Pomógł: 20 razy

Budowanie kąta ostrego

Post autor: Ziom Ziomisław »

Kukasz pisze:Ja kminiłem żeby skorzystać z zalezności, że
Dobrze kmimiłeś Ale tablice tu ci do niczego nie potrzebne. Znającwartość funkcji trygonmetrycznych dla tego kąta wystarczy, że wyliczysz stosunki wszytskich boków w trójkaci prostokątnym takowy kąt zawierającym. Na koniec rysujesz sobie taki trójkąt i kątomierzem kąt mierzysz
Kukasz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 6 lis 2006, o 21:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Legnica
Podziękował: 1 raz

Budowanie kąta ostrego

Post autor: Kukasz »

Ziom Ziomisław pisze:
Kukasz pisze:Ja kminiłem żeby skorzystać z zalezności, że
Dobrze kmimiłeś Ale tablice tu ci do niczego nie potrzebne. Znającwartość funkcji trygonmetrycznych dla tego kąta wystarczy, że wyliczysz stosunki wszytskich boków w trójkaci prostokątnym takowy kąt zawierającym. Na koniec rysujesz sobie taki trójkąt i kątomierzem kąt mierzysz
Nie moge narysować trójkata i odmierzyć kątomierzem tych kątów. Nauczycielka mówiła, że to wszystko trzeba wyliczać.

Mógłbyś Ty albo ktos inny zrobić z jeden przykład:?:
Awatar użytkownika
Ziom Ziomisław
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 255
Rejestracja: 12 sty 2006, o 21:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: I LO Inowrocław
Pomógł: 20 razy

Budowanie kąta ostrego

Post autor: Ziom Ziomisław »

Kukasz pisze:Nie moge narysować trójkata i odmierzyć kątomierzem tych kątów.
Lepszy taki sposób niż z użyciem tablic.
Kukasz pisze:Nauczycielka mówiła, że to wszystko trzeba wyliczać.
Kiedy to właśnie jest jak najbardziej legalny sposób. Toć w rozwiązywaniu zadaniach można bez przeszkód kożystać z przyżądów geometrycznych, więc nie rozumiem o co się twoja nauczycielka czepia.
Kukasz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 6 lis 2006, o 21:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Legnica
Podziękował: 1 raz

Budowanie kąta ostrego

Post autor: Kukasz »

Ziom Ziomisław pisze:
Kukasz pisze:Nie moge narysować trójkata i odmierzyć kątomierzem tych kątów.
Lepszy taki sposób niż z użyciem tablic.
Kukasz pisze:Nauczycielka mówiła, że to wszystko trzeba wyliczać.
Kiedy to właśnie jest jak najbardziej legalny sposób. Toć w rozwiązywaniu zadaniach można bez przeszkód kożystać z przyżądów geometrycznych, więc nie rozumiem o co się twoja nauczycielka czepia.
Lepszy taki sposób niż z użyciem tablic
No logika że lepszy, ale własnie w tym sęk, że chodzi jej o to, abysmy nauczyli sie dochodzić do takich rozwiązań za pomocą samych obliczeń, a nie przyżądami geometrycznymi. Sam osobiście równiez jestem za kątomierzem, ale co poradze że nauczycielka chce inaczej
ODPOWIEDZ