Tożsamość trygonometryczna

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Luke160
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 9 wrz 2006, o 21:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ustroń
Podziękował: 33 razy
Pomógł: 2 razy

Tożsamość trygonometryczna

Post autor: Luke160 »

Witam, jako zadanie mam sprawdzić czy dane równości tą tożsamościami trygonometrycznymi.
\(\displaystyle{ a) (tg^{2}x-sin^{2}x)*ctg^{2}x=sin^{2}x\\
(\frac{sin^{2}x}{cos^{2}x}-sin^{2}x)*\frac{cos^{2}x}{sin^{2}x}=sin^{2}x\\
(\frac{sin^{2}x}{cos^{2}x}*\frac{cos^{2}x}{sin^{2}x})-(sin^{2}x*\frac{cos^{2}x}{sin^{2}x})=sin^{2}x\\
po\ skroceniu:\\
1-cos^{2}x=sin^{2}x\\
sin^{2}x=sin^{2}x\\
L=P}\)

L=P wynika z przekształcenia wzoru "jedynki trygonometrycznej"
\(\displaystyle{ b)1+tgx=\frac{sinx+cosx}{cosx}\\
1+tgx=\frac{sinx}{cosx}+\frac{cosx}{cosx}\\
1+tg=tg+1\\
L=P}\)


Czy dobrze przekształciłem te tożsamości?
waga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 370
Rejestracja: 29 gru 2009, o 19:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 8 razy

Tożsamość trygonometryczna

Post autor: waga »

Tak,wszystko jest ok.
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3454
Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 353 razy

Tożsamość trygonometryczna

Post autor: smigol »

Jeszcze przydałoby się napisać założenia i to, że przekształcenia są równoważne.
ODPOWIEDZ