mam taki problem
zad.
Rozwiąż równanie i zaznacz rozwiązania na osi liczbowej
rozwiązałem równanie \(\displaystyle{ sin ^{2} x= \frac{1}{4}}\) i wyszło \(\displaystyle{ sin= \frac{1}{2} \vee sin=-\frac{1}{2}}\) narysowałem sin i narysowałem te proste \(\displaystyle{ sin= \frac{1}{2} \vee sin=-\frac{1}{2}}\) i zaznaczyłem w których punktach się przecinają i własnie nie wiem której to punkty bo prosta x mam podzielona na \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{2} , \pi , \frac{3}{2} \pi}\) itd a nie umiem dzielić jeszcze na mniejsze prosze o pomoc
wyznaczanie na osi liczbowej
- aniu_ta
- Użytkownik
- Posty: 667
- Rejestracja: 27 gru 2010, o 18:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Pomorskie
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 92 razy
wyznaczanie na osi liczbowej
dla jakiego kąta ostrego \(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{1}{2}}\) ?
skojarz z trójkątami o dość specyficznych miarach kątów.
później wzory redukcyjne dla pozostałych kątów i uwzględnij okresowość funkcji.
skojarz z trójkątami o dość specyficznych miarach kątów.
później wzory redukcyjne dla pozostałych kątów i uwzględnij okresowość funkcji.
- aniu_ta
- Użytkownik
- Posty: 667
- Rejestracja: 27 gru 2010, o 18:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Pomorskie
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 92 razy
wyznaczanie na osi liczbowej
podpowiedź: trójkąt o miarach kątów 30 60 90
szukaj tutaj kąta, dla którego \(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{1}{2}}\) i zamień go na radiany
szukaj tutaj kąta, dla którego \(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{1}{2}}\) i zamień go na radiany