rozwiąż nierówność trygonometryczna

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Kucunio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 9 lis 2010, o 17:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 3 razy

rozwiąż nierówność trygonometryczna

Post autor: Kucunio »

rozwiąż
\(\displaystyle{ ctgx< \frac{1}{ \sqrt{3}}}\)
Jakby ktoś mi mógł wytłumaczyć co się dalej robi z tym \(\displaystyle{ \frac{1}{ \sqrt{3}}}\) bo nie mam pojęcia.
void_t
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 103
Rejestracja: 14 maja 2011, o 18:25
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 26 razy

rozwiąż nierówność trygonometryczna

Post autor: void_t »

Po usunięciu niewymierności mamy: \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3}}{3}}\) czyli: \(\displaystyle{ x < 60^{\circ}}\)
Bo jak zapewne wiesz: \(\displaystyle{ \ctg 60 ^{\circ} = \frac{\sqrt{3}}{3}}\)
Ostatnio zmieniony 19 maja 2011, o 20:50 przez void_t, łącznie zmieniany 3 razy.
Kryk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 114
Rejestracja: 19 lut 2009, o 17:18
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 15 razy

rozwiąż nierówność trygonometryczna

Post autor: Kryk »

Usuwa niewymierność czyli:
\(\displaystyle{ \frac{1}{ \sqrt{3} } \cdot \frac{ \sqrt{3} }{ \sqrt{3} }= \frac{ \sqrt{3} }{3}}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

rozwiąż nierówność trygonometryczna

Post autor: piasek101 »

void_t pisze:Po usunięciu niewymierności mamy: \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3}}{3}}\) czyli: \(\displaystyle{ x < 60^{\circ}}\)
Bo jak zapewne wiesz: \(\displaystyle{ \ctg 60 ^{\circ} = \frac{\sqrt{3}}{3}}\)
Ale trzeba to uzupełnić.
ODPOWIEDZ