Witam,
Mam za zadanie obliczyć wartość \(\displaystyle{ (\sin 300^{\circ})^{2}}\). Jak to rozpisać? \(\displaystyle{ (\sin 300^{\circ}-360^{\circ}) ^{2}}\) ? Co dalej?
Obliczanie sinusa
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 2 paź 2010, o 16:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
Obliczanie sinusa
Ostatnio zmieniony 19 maja 2011, o 19:17 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 2 paź 2010, o 16:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
Obliczanie sinusa
Samą wartość sinusa potrafię rozpisać ale nie wiem jak podnieść ją do kwadratu.
Czy to będzie wyglądało tak>
\(\displaystyle{ (\sin 360-300)^2?}\)
Czy to będzie wyglądało tak>
\(\displaystyle{ (\sin 360-300)^2?}\)
Ostatnio zmieniony 19 maja 2011, o 19:18 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Obliczanie sinusa
Do kwadratu podnosisz wartość sinusa.
\(\displaystyle{ sin\alpha = \frac{1}{2} \Rightarrow sin^{2}\alpha = \frac{1}{4}}\)
\(\displaystyle{ sin\alpha = \frac{1}{2} \Rightarrow sin^{2}\alpha = \frac{1}{4}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 2 paź 2010, o 16:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
Obliczanie sinusa
\(\displaystyle{ \frac{\sin ^{2} 37+\cos ^{2}127+2 \cdot \sin 37 \cdot \cos 487}{\tg 405 + \ctg 225}}\)
czy tam czasem zamiast \(\displaystyle{ \cos 487}\) nie powinno być \(\displaystyle{ \cos 127}\)? Jeśli nie, to czy mógłby mi ktoś wskazać drogę do rozwiązania licznika? Jestem dopiero po pierwszej godzinie zajęć z tożsamościami trygonometrycznymi i jeszcze zbytnio się nie orientuję.
Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc.
czy tam czasem zamiast \(\displaystyle{ \cos 487}\) nie powinno być \(\displaystyle{ \cos 127}\)? Jeśli nie, to czy mógłby mi ktoś wskazać drogę do rozwiązania licznika? Jestem dopiero po pierwszej godzinie zajęć z tożsamościami trygonometrycznymi i jeszcze zbytnio się nie orientuję.
Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc.
Ostatnio zmieniony 19 maja 2011, o 19:19 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .