oblicz cos sin i ctg

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
mateuszw58
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 18 maja 2011, o 15:42
Płeć: Mężczyzna

oblicz cos sin i ctg

Post autor: mateuszw58 »

\(\displaystyle{ \tg = 3}\) oblicz cos sin i ctg
Awatar użytkownika
Quaerens
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2489
Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 439 razy
Pomógł: 181 razy

oblicz cos sin i ctg

Post autor: Quaerens »

\(\displaystyle{ \frac{sinx}{cosx}=3 \Rightarrow sinx=3cosx}\)

Do jedynki i jedziesz.
mateuszw58
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 18 maja 2011, o 15:42
Płeć: Mężczyzna

oblicz cos sin i ctg

Post autor: mateuszw58 »

ale co do jedynki bo nie za bardzo wiem o co chodzi?
Awatar użytkownika
Quaerens
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2489
Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 439 razy
Pomógł: 181 razy

oblicz cos sin i ctg

Post autor: Quaerens »

\(\displaystyle{ sin^{2}x+cos^{2}x=1}\)
mateuszw58
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 18 maja 2011, o 15:42
Płeć: Mężczyzna

oblicz cos sin i ctg

Post autor: mateuszw58 »

i co dalej?
Awatar użytkownika
Quaerens
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2489
Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 439 razy
Pomógł: 181 razy

oblicz cos sin i ctg

Post autor: Quaerens »

u ciebie sinx=3cosx. Podstaw to to jedynki trygonometrycznej
mateuszw58
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 18 maja 2011, o 15:42
Płeć: Mężczyzna

oblicz cos sin i ctg

Post autor: mateuszw58 »

no podstawiłem i wyszło mi że \(\displaystyle{ 10\cos ^2 \alpha = 1}\)
\(\displaystyle{ \cos\alpha = \sqrt{\frac{1}{10}}}\)
dobrze?
Ostatnio zmieniony 18 maja 2011, o 20:50 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
Quaerens
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2489
Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 439 razy
Pomógł: 181 razy

oblicz cos sin i ctg

Post autor: Quaerens »

lub \(\displaystyle{ -\sqrt{\frac{1}{10}}}\)

Teraz tę wartość podstaw typowo za \(\displaystyle{ cos^{2}x}\) i wylicz sinx.
mateuszw58
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 18 maja 2011, o 15:42
Płeć: Mężczyzna

oblicz cos sin i ctg

Post autor: mateuszw58 »

no to już wiem. Wielkie dzięki za pomoc.
ODPOWIEDZ