Równanie trygonometryczne.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Luxxar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 102
Rejestracja: 3 paź 2010, o 18:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 1 raz

Równanie trygonometryczne.

Post autor: Luxxar »

Szukam kąta \(\displaystyle{ \alpha}\) .
1.\(\displaystyle{ sin^2 \alpha =sin 2 \alpha}\)
2.\(\displaystyle{ sin \alpha /2=cos \alpha}\)

Z góry dziękuję za pomoc.
Luxxar
Awatar użytkownika
wiskitki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 503
Rejestracja: 29 kwie 2011, o 21:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 176 razy
Pomógł: 29 razy

Równanie trygonometryczne.

Post autor: wiskitki »

\(\displaystyle{ sin^2a-2sin a cos a =0 \\ sin a(sin a - 2 cos a )=0}\) i teraz przyda się to drugie równanie. \(\displaystyle{ sin a = 2 cos a \\ sin a = \sqrt{1-sin^2 a}}\) i podnieś do kwadratu.
Luxxar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 102
Rejestracja: 3 paź 2010, o 18:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 1 raz

Równanie trygonometryczne.

Post autor: Luxxar »

A coś więcej?
ODPOWIEDZ