Mam taki przykład i trochę jestem skołowany
\(\displaystyle{ (1- \tg 1 0)(1- \tg 8 0) + \frac{1}{ \sin 1 0\cdot \cos 1 0}}\)
Wartość wyrażenia
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 10 kwie 2011, o 20:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poland
Wartość wyrażenia
Ostatnio zmieniony 17 maja 2011, o 19:26 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Sinusy, kosinusy i tangensy też zapisujemy w LaTeX-u - \sin, \cos, \tg
Powód: Sinusy, kosinusy i tangensy też zapisujemy w LaTeX-u - \sin, \cos, \tg
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 4 maja 2011, o 13:37
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 14 razy
Wartość wyrażenia
\(\displaystyle{ \tg 80^{\circ}=\frac{1}{\tg 10^{\circ}}}\)
Później wymnażasz nawiasy, podstawiasz \(\displaystyle{ \tg 10^{\circ} =\frac{\sin 10^{\circ}}{\cos 10^{\circ}}}\) i sprowadzasz do wspólnego mianownika.
Później wymnażasz nawiasy, podstawiasz \(\displaystyle{ \tg 10^{\circ} =\frac{\sin 10^{\circ}}{\cos 10^{\circ}}}\) i sprowadzasz do wspólnego mianownika.