równanie- tożsamość trygonometryczna

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
rj1093
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 16 maja 2011, o 19:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska

równanie- tożsamość trygonometryczna

Post autor: rj1093 »

Korzystając z tożsamości trygonometrycznych oblicz:
\(\displaystyle{ 5 \sin ^2 38 ^\circ + 5 \cos ^2 38^\circ - 3 \ctg 28 ^\circ \cdot \ctg 62^\circ =}\)
Ostatnio zmieniony 16 maja 2011, o 19:50 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

równanie- tożsamość trygonometryczna

Post autor: Afish »

Zastosuj jedynkę trygonometryczną i wzór redukcyjny dla tangensa w pierwszej ćwiartce.
rj1093
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 16 maja 2011, o 19:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska

równanie- tożsamość trygonometryczna

Post autor: rj1093 »

a mógłbyś napisać rozwiązanie bo nie bardzo się orientuje w tym temacie...
void_t
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 103
Rejestracja: 14 maja 2011, o 18:25
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 26 razy

równanie- tożsamość trygonometryczna

Post autor: void_t »

\(\displaystyle{ 5 \sin ^2 38 ^\circ + 5 \cos ^2 38^\circ - 3 \ctg 28 ^\circ \cdot \ctg 62^\circ =
5(sin^2 38 ^\circ + \cos ^2 38^\circ) - 3(\ctg 28^\circ \cdot \tg 28^\circ)}\)


Teraz dasz już radę. Ale to są absolutne podstawy. Koniecznie zajrzyj do podręcznika z którego korzystacie w szkole.
ODPOWIEDZ