Sprawdzenie równości

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Michas1415
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 79
Rejestracja: 14 maja 2011, o 19:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 31 razy

Sprawdzenie równości

Post autor: Michas1415 »

Witam.
Czy równość \(\displaystyle{ sin(2 \alpha )=2 \cdot sin \alpha \cdot cos \alpha}\) jest prawdziwa dla:
a)\(\displaystyle{ \alpha =60 st.}\)
b)\(\displaystyle{ \alpha =30 st.}\)
c)\(\displaystyle{ \alpha =45 st.}\)
d)\(\displaystyle{ \alpha =75 st.}\)

Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania bo kompletnie nie wiem jak się za to zabrać.

Pozdrawiam Michaś.
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

Sprawdzenie równości

Post autor: bakala12 »

To jest tożsamość trygonometryczna
Michas1415
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 79
Rejestracja: 14 maja 2011, o 19:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 31 razy

Sprawdzenie równości

Post autor: Michas1415 »

Czyli jest prawdziwa dla każdego kąta? czy są jakieś ograniczenia?
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

Sprawdzenie równości

Post autor: bakala12 »

Dla dowolnego kąta
ODPOWIEDZ