Wyznaczyć dziedzinę naturalną funkcji

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
s-e-b
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 145
Rejestracja: 11 lis 2009, o 11:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Czersk
Podziękował: 33 razy

Wyznaczyć dziedzinę naturalną funkcji

Post autor: s-e-b »

\(\displaystyle{ arcsin \frac{ \sqrt{y^2 +z^2} }{x}}\)
miodzio1988

Wyznaczyć dziedzinę naturalną funkcji

Post autor: miodzio1988 »

Mianownik różny od zera najpierw. Argument arcusa tego jaki musi być?
s-e-b
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 145
Rejestracja: 11 lis 2009, o 11:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Czersk
Podziękował: 33 razy

Wyznaczyć dziedzinę naturalną funkcji

Post autor: s-e-b »

to rozumiem. Chciałbym wiedzieć jaki powinien być wynik, ponieważ nie wiem czy zrobiłem dobrze a żeby wszystko napisać nie mam czasu.
miodzio1988

Wyznaczyć dziedzinę naturalną funkcji

Post autor: miodzio1988 »

Podaj swój wynik to sprawdzimy
s-e-b
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 145
Rejestracja: 11 lis 2009, o 11:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Czersk
Podziękował: 33 razy

Wyznaczyć dziedzinę naturalną funkcji

Post autor: s-e-b »

\(\displaystyle{ D _{} f =\left\{ (x,y,z): y^2 +z^2 \le x^2\right\} \setminus \left\{ \left( 0,0,0\right) \right\}}\)
ODPOWIEDZ