Narysuj podane funkcję:
1. \(\displaystyle{ y=\left| tgx\right| \cdot cosx}\)
2. \(\displaystyle{ y=\left| cosx\right| \cdot tgx}\)
Rysowanie funkcji trygonometrycznych
-
- Użytkownik
- Posty: 111
- Rejestracja: 2 wrz 2010, o 19:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Okolice Warszawy
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 114
- Rejestracja: 19 lut 2009, o 17:18
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 15 razy
Rysowanie funkcji trygonometrycznych
1)
\(\displaystyle{ x \neq \frac{ \pi }{2}+k \cdot \pi}\), gdzie \(\displaystyle{ k \in C}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{sinx}{cosx} \cdot cosx ,gdy..tgx \ge 0\\ -\frac{sinx}{cosx} \cdot cosx,gdy..tgx<0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} sinx,gdy..tgx \ge 0\\ -sinx,gdy..tgx<0 \end{cases}}\)
Patrzysz na wartości funkcji tg w konkretnych przedziałach i rysujesz pamiętając że \(\displaystyle{ x \neq \frac{ \pi }{2}+k \cdot \pi}\), gdzie \(\displaystyle{ k \in C}\)
\(\displaystyle{ x \neq \frac{ \pi }{2}+k \cdot \pi}\), gdzie \(\displaystyle{ k \in C}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{sinx}{cosx} \cdot cosx ,gdy..tgx \ge 0\\ -\frac{sinx}{cosx} \cdot cosx,gdy..tgx<0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} sinx,gdy..tgx \ge 0\\ -sinx,gdy..tgx<0 \end{cases}}\)
Patrzysz na wartości funkcji tg w konkretnych przedziałach i rysujesz pamiętając że \(\displaystyle{ x \neq \frac{ \pi }{2}+k \cdot \pi}\), gdzie \(\displaystyle{ k \in C}\)