Równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Eziush
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 11 maja 2011, o 20:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zielonka

Równanie trygonometryczne

Post autor: Eziush »

Rozwiązałem równanie
\(\displaystyle{ \cos^{2}3x - \frac{1}{2}\cos3x = 0}\)
i wychodzi mi, że w rozwiązaniu ogólnym jest :
\(\displaystyle{ x = -\frac{\pi}{9} + k\pi \ \vee x = \frac{\pi}{9} + k\pi}\)
a w odpowiedziach jest
\(\displaystyle{ x = -\frac{\pi}{9} + \frac{2k\pi}{3} \ \vee x = \frac{\pi}{9} + \frac{2k\pi}{3}}\)
Pytanie moje brzmi, dlaczego wychodzi \(\displaystyle{ \ldots\ + \frac{2k\pi}{3}}\) przeciez ten sam wynik powtarza sie co \(\displaystyle{ \pi}\) ?
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: Chromosom »

nie, okres tych funkcji to \(\displaystyle{ \tfrac23\pi}\)
Eziush
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 11 maja 2011, o 20:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zielonka

Równanie trygonometryczne

Post autor: Eziush »

Chromosom pisze:nie, okres tych funkcji to \(\displaystyle{ \tfrac23\pi}\)
Ah, racja, Widac musze powrocic do podstawowki nauczyc sie dodawac, dzieki.
ODPOWIEDZ