tozsamosc tryg

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
miki114
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 10 maja 2011, o 21:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 1 raz

tozsamosc tryg

Post autor: miki114 »

sprawdź, czy równość \(\displaystyle{ \frac{2 }{ \sin x } -\frac{ \sin x }{1+ \cos x }= \frac{1+ \cos x }{ \sin x}}\)
jest tożsamością trygonometryczną
jak by ktoś to mógł rozwiązać +opcjonalnie wytłumaczyć

tak dzieki
Ostatnio zmieniony 10 maja 2011, o 22:45 przez miki114, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

tozsamosc tryg

Post autor: pyzol »

Przenieś \(\displaystyle{ \frac{\sin x}{1+\cos x}}\) na drugą stronę sprowadź do wspólnego mianownika. Skorzystaj ze wzoru skróconego mnożenia, jedynki trygonometrycznej i wyciągnij 2.
Kryk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 114
Rejestracja: 19 lut 2009, o 17:18
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 15 razy

tozsamosc tryg

Post autor: Kryk »

\(\displaystyle{ L= \frac{2(1+cosx)-sin^2x}{sinx(1+cosx)}= \frac{2+2cosx-(1-cos^2x)}{sinx(1+cosx)}= \frac{1+2cosx+cos^2x}{sinx(1+cosx)}= \frac{(1+cosx)(1+cosx)}{sinx(1+cosx)}= \frac{1+cosx}{sinx}=P}\)
miki114
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 10 maja 2011, o 21:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 1 raz

tozsamosc tryg

Post autor: miki114 »

wielkie dzięki
ODPOWIEDZ