Bardzo prosze o rozwiązanie następujących przykładów:
a) \(\displaystyle{ cos ^{2}3x- \frac{1}{2}cos3x=0}\)
b) \(\displaystyle{ \frac{sinx}{4x}=0}\)
Z góry dziękuję za pomoc.
Rozwiązać równania - trygonometria
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Rozwiązać równania - trygonometria
klawiatur, haha
\(\displaystyle{ \cos 3x}\) to jest jedna całość!
\(\displaystyle{ \cos ^{2}3x- \frac{1}{2}\cos3x=0}\)
\(\displaystyle{ \cos3x(cos3x-\frac{1}{2})=0}\)
\(\displaystyle{ \cos3x=0 \vee cos3x-\frac{1}{2}=0}\)
Rozwiązuj dalej.
\(\displaystyle{ \cos 3x}\) to jest jedna całość!
\(\displaystyle{ \cos ^{2}3x- \frac{1}{2}\cos3x=0}\)
\(\displaystyle{ \cos3x(cos3x-\frac{1}{2})=0}\)
\(\displaystyle{ \cos3x=0 \vee cos3x-\frac{1}{2}=0}\)
Rozwiązuj dalej.