Równość trygonometryczna

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
rynek16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 3 maja 2011, o 14:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: O-ka

Równość trygonometryczna

Post autor: rynek16 »

Sprawdź, czy dana równość jest równością trygonometryczną.

\(\displaystyle{ \frac{\sin \alpha }{1+\cos \alpha } + \frac{\sin \alpha }{1-\cos \alpha } = \frac{2}{\sin \alpha }}\)

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 7 maja 2011, o 21:55 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj między tagami [latex], [/latex]. Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

Równość trygonometryczna

Post autor: alfgordon »

\(\displaystyle{ \frac{sin \alpha }{1+cos \alpha } + \frac{sin \alpha }{1-cos \alpha } = \frac{2}{sin \alpha }}\)

po lewej stronie do wspólnego mianownika
rynek16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 3 maja 2011, o 14:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: O-ka

Równość trygonometryczna

Post autor: rynek16 »

możesz pokazać bo nie rozumiem
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Równość trygonometryczna

Post autor: Lbubsazob »

\(\displaystyle{ \frac{\sin\alpha}{1+\cos\alpha}+ \frac{\sin\alpha}{1-\cos\alpha}= \frac{\sin\alpha\left( 1-\cos\alpha\right) }{\left( 1-\cos\alpha\right)\left( 1+\cos\alpha\right) }+ \frac{\sin\alpha\left( 1+\cos\alpha\right) }{\left( 1-\cos\alpha\right)\left( 1+\cos\alpha\right) } =\ldots}\)
ODPOWIEDZ