Wykaż, że liczba jest wymierna.
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 13 paź 2010, o 20:10
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 6 razy
Wykaż, że liczba jest wymierna.
Wykaż, że jeśli \(\displaystyle{ \tg ^{2} \alpha}\) jest liczbą wymierną, to \(\displaystyle{ \cos ^{2} \alpha}\) również jest liczbą wymierną.
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Wykaż, że liczba jest wymierna.
Wskazówka - udowodnij wzór
\(\displaystyle{ \tg^2\alpha = \frac{1}{\cos^2\alpha}-1}\)
i spróbuj go wykorzystać do wykazania tezy.
Q.
\(\displaystyle{ \tg^2\alpha = \frac{1}{\cos^2\alpha}-1}\)
i spróbuj go wykorzystać do wykazania tezy.
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 17 paź 2008, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Pomógł: 3 razy
Wykaż, że liczba jest wymierna.
niech \(\displaystyle{ tg ^{2} x= \frac{p}{q}}\) gdzie p i q sa liczbami całkowitymi wtedy \(\displaystyle{ cos ^{2}x= \frac{1}{1+tgx}}\) rozpisujesz tgx na sinx/cosx do kwadratu i jedynka trygonometryczna) i w miejsce \(\displaystyle{ tg ^{2} x}\) wstawiasz \(\displaystyle{ \frac{p}{q}, cos ^{2} x= \frac{sin ^{2}x }{cos ^{2} x} = \frac{1-sin ^{2}x }{cos ^{2} x}}\) i wyciagasz wniosek skoro p,q są całkowite to \(\displaystyle{ \frac{q}{p+q}}\) jest liczba wymierna, chyba tak to powinno wyglądać:)
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 6 maja 2011, o 11:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sandomierz
Wykaż, że liczba jest wymierna.
Nie ma sensu, żebym sprawdzał zadania, w których ktoś wam pomaga. Widzę, że to już nie pierwsza liga, przy której ktoś ci pomaga.
Pozdrawiam. JW
Pozdrawiam. JW