\(\displaystyle{ f(x)= cos^{2}x + |sinx| \cdot \sin x}\)
\(\displaystyle{ \sin x \in \left[ \frac{-5}{2} \pi , \frac{5}{2} \pi \right]}\)
totalnie nie wiem jak to rysować , wiem jak rysować funkcje trygonometryczne , kiedy się odbija , kiedy wykres jest węższy , kiedy szerszy , wyższy itp , ale tutaj jest równanie i nie wiem jak to ugryźć ?
Sporządź wykres funkcji !
-
- Użytkownik
- Posty: 123
- Rejestracja: 17 gru 2010, o 20:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kwidzyn
- Podziękował: 10 razy
Sporządź wykres funkcji !
Ostatnio zmieniony 3 maja 2011, o 23:20 przez Afish, łącznie zmieniany 10 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 123
- Rejestracja: 17 gru 2010, o 20:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kwidzyn
- Podziękował: 10 razy
Sporządź wykres funkcji !
alfgordon pisze:rozpisz moduł
hmm nie wiem za bardzo jak ?
edit:
dodałem przedział do pierwszego posta
-
- Użytkownik
- Posty: 123
- Rejestracja: 17 gru 2010, o 20:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kwidzyn
- Podziękował: 10 razy
Sporządź wykres funkcji !
\(\displaystyle{ |\sin x|= \sin x\ gdy\ \sin x \ge 0\\
|\sin x|= -\sin x\ gdy\ \sin x < 0}\)
dobrze kombinuje ?? i co dalej ?
-- 3 maja 2011, o 22:52 --
to trzeba bylo od razu tak mówić że najpierw przekształcac a potem rysować , teraz już jest jasne , \(\displaystyle{ 1}\) dla \(\displaystyle{ \sin x \ge 0}\) i \(\displaystyle{ \cos 2x}\) dla \(\displaystyle{ sin x<0}\) , dobrze ?
wielkie dzięki za rozjaśnienie
|\sin x|= -\sin x\ gdy\ \sin x < 0}\)
dobrze kombinuje ?? i co dalej ?
-- 3 maja 2011, o 22:52 --
to trzeba bylo od razu tak mówić że najpierw przekształcac a potem rysować , teraz już jest jasne , \(\displaystyle{ 1}\) dla \(\displaystyle{ \sin x \ge 0}\) i \(\displaystyle{ \cos 2x}\) dla \(\displaystyle{ sin x<0}\) , dobrze ?
wielkie dzięki za rozjaśnienie
Ostatnio zmieniony 3 maja 2011, o 23:21 przez Afish, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .