Wyznaczanie stopni na podstawie wartości

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
NumberOne
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 102
Rejestracja: 19 paź 2009, o 18:24
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Wyznaczanie stopni na podstawie wartości

Post autor: NumberOne »

Czy mógłby mi ktoś powiedzieć jak wyznaczyć stopnie kąta mając daną wartość ?
Chodzi mi np. \(\displaystyle{ cos\alpha = \frac{2}{ \sqrt{7} }}\) zakładając, że muszę to zrobić ręcznie, a nie podzielić na kalkulatorze i sprawdzić w tablicach.
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Wyznaczanie stopni na podstawie wartości

Post autor: Crizz »

Z reguły się nie da. Możesz najwyżej narysować trójkąt o przyprostokątnej \(\displaystyle{ 2}\), przeciwprostokątnej \(\displaystyle{ \sqrt{7}}\) i zmierzyć odpowiedni kąt kątomierzem (oczywiście zdecydowanie odradzam taką metodę na rzecz tablic )
ODPOWIEDZ