Mam dany układ dwóch równań z trzema parametrami: \(\displaystyle{ x, y, \alpha}\):
\(\displaystyle{ 2x-cos \alpha (1+2 sin^{2}\alpha)=0}\)
\(\displaystyle{ xsin2 \alpha -ycos2 \alpha-sin \alpha =0}\)
Zadanie polega na wyrugowaniu \(\displaystyle{ \alpha}\), tak żeby otrzymać jedno równanie tylko ze względu na \(\displaystyle{ x, y}\). Czy wie ktoś jak to można ugryźć?
Będę wdzięczny za każdą pomoc.
jak wyrugować trzecią zmienną z dwóch równań?
-
- Użytkownik
- Posty: 440
- Rejestracja: 4 mar 2008, o 17:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielona Góra
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 42 razy
jak wyrugować trzecią zmienną z dwóch równań?
Próbowałeś korzystać z jakichkolwiek tożsamości trygonometrycznych (na sumę kątów np.)? Może to ułatwi zadanie?
Poza tym chyba znaleźliśmy się w złym dziale.
Pozdrawiam,
Ciamolek
Poza tym chyba znaleźliśmy się w złym dziale.
Pozdrawiam,
Ciamolek
- Marmite
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 25 kwie 2011, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 2 razy
jak wyrugować trzecią zmienną z dwóch równań?
Na szybko mogę Ci pomóc z jedną zmienną, z drugą spróbuj zrobić podobnie. Musisz tak rozpisać pierwsze równanie, żeby było jasne jaka zmienna jest czym. Zobacz:
\(\displaystyle{ 2x - \cos\alpha(1+2\sin^{2}\alpha) = 0\\
2x - \cos\alpha - 2\sin^{2}\alpha\cos\alpha = 0\\
2x - \cos\alpha - 2\sin\alpha\cos\alpha\sin\alpha = 0\\
2x - \cos\alpha - \sin2\alpha\sin\alpha = 0\\}\)
Patrzymy na drugie równanie
\(\displaystyle{ xsin2 \alpha -ycos2 \alpha-sin \alpha =0}\)
Widzimy że w obu równaniach mamy wspólny wyraz \(\displaystyle{ \sin2\alpha}\), przy jednym stoi \(\displaystyle{ x}\) przy drugim \(\displaystyle{ -\sin\alpha}\) a to oznacza, że \(\displaystyle{ x = -\sin\alpha}\)
Mam nadzieję, że to dobrze, niestety nie mam czasu ani tego sprawdzić ani zrobić dalej (trzeba czytać opracowania hie hie). Jeśli dobrze, to podstaw i przekształcaj wyraz \(\displaystyle{ \cos2\alpha}\). Jeśli jest źle, to przepraszam, ale kombinuj na podobnej zasadzie
\(\displaystyle{ 2x - \cos\alpha(1+2\sin^{2}\alpha) = 0\\
2x - \cos\alpha - 2\sin^{2}\alpha\cos\alpha = 0\\
2x - \cos\alpha - 2\sin\alpha\cos\alpha\sin\alpha = 0\\
2x - \cos\alpha - \sin2\alpha\sin\alpha = 0\\}\)
Patrzymy na drugie równanie
\(\displaystyle{ xsin2 \alpha -ycos2 \alpha-sin \alpha =0}\)
Widzimy że w obu równaniach mamy wspólny wyraz \(\displaystyle{ \sin2\alpha}\), przy jednym stoi \(\displaystyle{ x}\) przy drugim \(\displaystyle{ -\sin\alpha}\) a to oznacza, że \(\displaystyle{ x = -\sin\alpha}\)
Mam nadzieję, że to dobrze, niestety nie mam czasu ani tego sprawdzić ani zrobić dalej (trzeba czytać opracowania hie hie). Jeśli dobrze, to podstaw i przekształcaj wyraz \(\displaystyle{ \cos2\alpha}\). Jeśli jest źle, to przepraszam, ale kombinuj na podobnej zasadzie
jak wyrugować trzecią zmienną z dwóch równań?
Że jak?Marmite pisze:Widzimy że w obu równaniach mamy wspólny wyraz \(\displaystyle{ \sin2\alpha}\), przy jednym stoi \(\displaystyle{ x}\) przy drugim \(\displaystyle{ -\sin\alpha}\) a to oznacza, że \(\displaystyle{ x = -\sin\alpha}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 19 gru 2010, o 16:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
jak wyrugować trzecią zmienną z dwóch równań?
To prawda - tak nie można zrobić. Zresztą chodzi o to żeby wyrugować zmienną \(\displaystyle{ \alpha}\), a nie zmienne \(\displaystyle{ x, y}\).
Jeśli chodzi w wzory trygonometryczne, to próbowałem je implikować na różne sposoby, ale tylko gmatwa się coraz bardziej...
Jeśli chodzi w wzory trygonometryczne, to próbowałem je implikować na różne sposoby, ale tylko gmatwa się coraz bardziej...
- Marmite
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 25 kwie 2011, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 2 razy
jak wyrugować trzecią zmienną z dwóch równań?
No dobra, zapomnijcie, to była tylko wolna myśl. Tym niemniej zgodzicie się chyba, że gdyby pokombinować z tymi równaniami tak, żeby składały się z identycznych wyrazów, to nie ma zmiłuj, współczynniki musiałyby być te same.
To nie bardzo rozumiem treść tego zadania. Widząc takie coś automatycznie raczej starałbym się wyznaczyć x i y, żeby otrzymać równanie z którego wyliczę sobie \(\displaystyle{ \alpha}\).matemaks pisze:Zresztą chodzi o to żeby wyrugować zmienną \(\displaystyle{ \alpha}\), a nie zmienne \(\displaystyle{ x, y}\)
Dzięki za konstruktywną krytykę, opierającą się na poście wnoszącym ogromny wkład w ukazanie mi przyczyn popełnionego błęduabc666 pisze:Że jak?