Naszkicuj wykres funkcji

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
zbychu001
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 2 maja 2011, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nie powiem ;d
Podziękował: 1 raz

Naszkicuj wykres funkcji

Post autor: zbychu001 »

\(\displaystyle{ f(x)=4 \sin x | \cos x |}\) dla \(\displaystyle{ x \in \left<-2 \pi ,2 \pi \right>}\)

Wiem, że wychodzi \(\displaystyle{ 2 \sin 2 x}\) i \(\displaystyle{ -2 \sin 2 x}\) w klamrze, ale nie wiem jak wyznaczyć ten wykres końcowy. Mam odpowiedzi z tyłu w książce, ale nie rozumiem na jakiej zasadzie powstaje ostateczny wykres. Mógłby ktoś wytłumaczyć jak to się robi? Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 2 maja 2011, o 19:16 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
adambak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1272
Rejestracja: 8 sty 2011, o 18:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 295 razy
Pomógł: 115 razy

Naszkicuj wykres funkcji

Post autor: adambak »

no musisz patrzeć na ten swój przedział i gdzie kosinus jest dodatni a gdzie ujemny - wtedy funkcja będzie przyjmować odpowiednią postać jak napisałeś, no i jeszcze pytanie czy ta postać (sinus podwojonego kąta) jest na danym rozpatrywanym przedziale ujemna czy dodatnia, czy musisz zrobić symetrię \(\displaystyle{ OX}\), czy też nie; może najpierw narysuj podwojony sinus podwojonego kąta jaki wychodzi i dopiero patrz gdzie trzeba symetrią odbić a gdzie nie - na znaki..
ODPOWIEDZ