Wyznacz wszystkie rozwiązania równania \(\displaystyle{ 2 \cos ^ {2}x - 5 \sin x - 4 = 0}\) należące do przedziału \(\displaystyle{ [0,2 \pi ]}\).
Na sam koniec muszę zapisać rozwiązania równania \(\displaystyle{ \sin x = - \frac{1}{2}}\) należące do przedziału \(\displaystyle{ [0,2 \pi ]}\) ( to \(\displaystyle{ \sin x}\) wyszło mi ze wcześniejszych obliczeń ).
W odpowiedziach wyszło \(\displaystyle{ x = \frac{11 \pi }{6}}\) i \(\displaystyle{ x= \frac{7}{6} \pi}\)
Jak się to liczy?
Równanie Trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 12 mar 2011, o 15:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kaori
- Podziękował: 6 razy
Równanie Trygonometryczne
Ostatnio zmieniony 2 maja 2011, o 19:38 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: prosze zapoznac sie z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a, symbol przedzialu domknietego to [, ]
Powód: prosze zapoznac sie z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a, symbol przedzialu domknietego to [, ]
-
- Użytkownik
- Posty: 490
- Rejestracja: 7 maja 2009, o 22:01
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 64 razy
Równanie Trygonometryczne
zauważ, że \(\displaystyle{ 2\cos ^{2}x-1=1-2\sin ^{2}x}\)
podstawiając pod równanie dos an i emy
\(\displaystyle{ -2\sin ^{2}x-5 \sin x -2=0}\)
teraz podstawiasz \(\displaystyle{ t= \sin x}\) i otrzymujesz równanie kwadratowe \(\displaystyle{ -2t ^{2} -5t-2=0}\)
rozwiązujesz, dostajesz takie coś \(\displaystyle{ \sin x =- \frac{1}{2}}\) oraz \(\displaystyle{ \sin x =-2}\) przy czym to drugie równanie nie ma rozwiązań.
podstawiając pod równanie dos an i emy
\(\displaystyle{ -2\sin ^{2}x-5 \sin x -2=0}\)
teraz podstawiasz \(\displaystyle{ t= \sin x}\) i otrzymujesz równanie kwadratowe \(\displaystyle{ -2t ^{2} -5t-2=0}\)
rozwiązujesz, dostajesz takie coś \(\displaystyle{ \sin x =- \frac{1}{2}}\) oraz \(\displaystyle{ \sin x =-2}\) przy czym to drugie równanie nie ma rozwiązań.
Ostatnio zmieniony 2 maja 2011, o 19:39 przez Chromosom, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: zobacz w jaki sposob funkcje trygonometryczne sa zapisane ponizej i zapisuj je tak samo
Powód: zobacz w jaki sposob funkcje trygonometryczne sa zapisane ponizej i zapisuj je tak samo
-
- Użytkownik
- Posty: 478
- Rejestracja: 6 lut 2011, o 10:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa / Radom
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 64 razy
Równanie Trygonometryczne
Wykorzystując to, że sinus jest funkcją nieparzystą.
\(\displaystyle{ \sin x = \frac{-1}{2}\\
-\sin x = \frac{1}{2}\\
\sin (-x) = \frac{1}{2}\\
-x = \frac{\pi}{6} \vee -x = \pi - \frac{\pi}{6}\\
x = -\frac{\pi}{6} \vee x = -\frac{5\pi}{6} \\
x = \frac{11\pi}{6} \vee x = \frac{7\pi}{6}}\)
\(\displaystyle{ \sin x = \frac{-1}{2}\\
-\sin x = \frac{1}{2}\\
\sin (-x) = \frac{1}{2}\\
-x = \frac{\pi}{6} \vee -x = \pi - \frac{\pi}{6}\\
x = -\frac{\pi}{6} \vee x = -\frac{5\pi}{6} \\
x = \frac{11\pi}{6} \vee x = \frac{7\pi}{6}}\)